Przepis na bliny gryczane z łososiem.

Hej Kochani.

Pierwszy raz i może nieostatni pojawia się tu wpis kulinarny. :-)
Wiem że miał być to blog o zupełnie czymś innym,ale już tyle osób prosiło mnie o przepis,że postanowiłam to zrobić raz a dobrze. ;-)
Zainteresowanie tym daniem było duże,ale gdyby nie Grażynka to pewnie nawet bym nie wiedziała,że coś takiego istnieje.
Grażynko dziękuję i posyłam Twój przepis w świat. :-D

Potrzebne nam będzie:




25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
żółtko
1 łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia








-   Mieszamy drożdże z cukrem,dodajemy 1/4 ciepłego mleka oraz dwie łyżki mąki pszennej.




Taką mieszankę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcie.






- W większej miseczce mieszamy przesianą mąkę gryczaną, z resztką mąki pszennej,resztką mleka,żółtkiem oraz solą.
Dodać podrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać.




-Na koniec ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemy do całości.




- Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.





-  Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.






Zostaje nam jeszcze tylko przygotowane sosu. :-)






-Do miseczki wyciskamy dwa ząbki czosnku (można również drobno pokroić) dodajemy duże opakowanie śmietany i odrobinę soli.




Wszystko mamy już gotowe teraz jak podamy bliny zależy tylko od nas. :-)

Ja uwielbiam z Mężem z łososiem wędzonym i rukolą bądź roszponką a dzieciaki z owocami na słodko. :-)






  


SMACZNEGO!  :-D :-D :-D 


4 komentarze:

  1. oooo super że dodałaś ten przepis!! Na dniach na 100 zrobię , bo dzisiaj się obijam ;) buziaki :***

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ,z rukolą i wędzonym łososiem-pyyyycha;)),na słodko również;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością zjadłabym tak podany posiłek, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, jak smakowicie, dzięki za przepis:)))

    OdpowiedzUsuń