Pierwszy raz i może nieostatni pojawia się tu wpis kulinarny. :-)
Wiem że miał być to blog o zupełnie czymś innym,ale już tyle osób prosiło mnie o przepis,że postanowiłam to zrobić raz a dobrze. ;-)
Zainteresowanie tym daniem było duże,ale gdyby nie Grażynka to pewnie nawet bym nie wiedziała,że coś takiego istnieje.
Grażynko dziękuję i posyłam Twój przepis w świat. :-D
Potrzebne nam będzie:
• 25 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 szklanki ciepłego mleka
• 100 g mąki pszennej
• 250 g mąki gryczanej
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka soli
• olej roślinny do smażenia
- Mieszamy drożdże z cukrem,dodajemy 1/4 ciepłego mleka oraz dwie łyżki mąki pszennej.
Taką mieszankę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcie.
- W większej miseczce mieszamy przesianą mąkę gryczaną, z resztką mąki pszennej,resztką mleka,żółtkiem oraz solą.
Dodać podrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać.
-Na koniec ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemy do całości.
- Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.
- Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Zostaje nam jeszcze tylko przygotowane sosu. :-)
-
-Do miseczki wyciskamy dwa ząbki czosnku (można również drobno pokroić) dodajemy duże opakowanie śmietany i odrobinę soli.
Wszystko mamy już gotowe teraz jak podamy bliny zależy tylko od nas. :-)
Ja uwielbiam z Mężem z łososiem wędzonym i rukolą bądź roszponką a dzieciaki z owocami na słodko. :-)
SMACZNEGO! :-D :-D :-D
oooo super że dodałaś ten przepis!! Na dniach na 100 zrobię , bo dzisiaj się obijam ;) buziaki :***
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ,z rukolą i wędzonym łososiem-pyyyycha;)),na słodko również;)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym tak podany posiłek, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAch, jak smakowicie, dzięki za przepis:)))
OdpowiedzUsuń